zdravím vás s pidi příspěvkem
Recept:
1/2 kg hladké mouky
kvásek (1/2 kostky droždí, 2 lžič. cukru krupice, 2 lžíce vlažné vody)
1lžička soli
250 ml vlažného mléka
5dkg rozpuštěného másla.
na posyp kmín, mák
V hrnku uděláme kvásek (vlažná voda, cukr, do toho droždí 10 minut přikryté.
Do mísy vsypeme mouku promícháme se solí. Přidáme hotový kvásek,vlahé mléko, máslo
Zpracujeme těsto (aby bylo těsto opravdu dobré zpracováváme minimálně 10 minut. )
Necháme kynout.
minimálně půl hodiny, dle potřeby. vykynuté těsto ještě jednou trochu prohněteme, rozkrájíme na stejné díly(nám vyšlo 10 rohlíků) z jednotlivých dílů tvarujeme trojúhelníky, které srolujeme od široké strany k nejužší. rozpálíme troubu na nejvyšší teplotu , na plech položíme peč. papír a na něj dáme nachystané rohlíky, ještě asi na 15 minut na teplém místě kynout. na dno trouby dáme hrníček s vodou(já použila skleněnou zapékací misku ) aby se v troubě utvořila pára. Když máme troubu předehřátou a je v ní pára, rohlíky potřeme vlahým mlékem, posypeme dle libosti (kmín, mák, pekařská hrubá sůl .. ) a dáme do trouby. ty ihned stáhneme na 200 stupňů a pečeme asi 15 minut.
asi 5 minut před koncem dopékáme s pootevřenými dvířky(rohlíky budou krásně křupavé).
Hotové rohlíky poznáme podle zlatavé barvy jejich povrchu.
Dobrou chuť
Krásný snad i u vás slunný den :) Vaše Martina
Martinko vypadají super. A smekám, před ručním zaděláváním. Já nedám bez pekárny ani ránu. :-) Jinak domácí rohlíčky jsem dělala rodince v pátek také a hned se po nich zaprášilo. Manželovi jsem musela dát stranou aby alespoň ochutnal až přijede domů. :-)
OdpovědětVymazatDěkuji Leni, fakt byli výtečné,nemysli taky nejsem machr přes kynutá těsta. Ale nejdůležitější je fakt aby se povedl kvásek a pak dlouho hníst to těsto, to jsem vždy zanedbávala, tentokrát jsem dala na radu pekaře, podle kterého jsem rohlíky dělala a těsto jsem poctivě hnětla 15 minut. Bylo to "dlouhé", ale vydržela jsem a úspěch byl veliký. S manželem jsme dokonce usoudili, že přestaneme kupovat pečivo a budeme si péct své. tak příště navýšíme množství na 2 kg mouky :) protože jsem je měla v plánu večer koštnout a nechat na snídani.. :) na tu už ale nezbylo :)
OdpovědětVymazatMěj se moooc hezky pa Martina
Marti u nás bych opravdu musela dělat ze dvou kil mouky:-))))
OdpovědětVymazatAle píšu si a zkusím zatím jen z kila:-))
tak dej pak vědět:), je to recept podle pekaře a mi z nich byli teda nadšený. Zítra jdu dělat z těch dvou kil :).
VymazatKrásný večer :) Martina