pondělí 10. února 2014

Domácí rohlíky mňam

Mé milé,
 zdravím vás s pidi příspěvkem

 Nějak teď víc nestíhám ale včera jsem se vrhla vstříc pečení domácí rohlíků.... žádná pekárna, klasika, ručně zadělané těsto, pěkně ručně vyválené rohlíčky a v troubě upečené. Byli tááák výborné, že jsem sotva stihla udělat fotku.
 Recept:

1/2 kg hladké mouky
 kvásek (1/2 kostky droždí, 2 lžič. cukru krupice, 2 lžíce vlažné vody)
1lžička soli
250 ml vlažného mléka
5dkg rozpuštěného másla.
 na posyp kmín, mák
 V hrnku uděláme kvásek (vlažná voda, cukr, do toho droždí 10 minut přikryté.
 Do mísy vsypeme mouku promícháme se solí. Přidáme hotový kvásek,vlahé mléko, máslo
Zpracujeme těsto (aby bylo těsto opravdu dobré zpracováváme minimálně 10 minut. )
Necháme kynout.
 minimálně půl hodiny, dle potřeby. vykynuté těsto ještě jednou trochu prohněteme, rozkrájíme na stejné díly(nám vyšlo 10 rohlíků)  z jednotlivých dílů tvarujeme trojúhelníky, které srolujeme od široké strany k nejužší.  rozpálíme troubu na nejvyšší teplotu , na plech položíme peč. papír a na něj dáme nachystané rohlíky, ještě asi na 15 minut na teplém místě kynout. na dno trouby dáme  hrníček s vodou(já použila skleněnou zapékací misku ) aby se v troubě utvořila pára. Když máme troubu předehřátou a je v ní pára, rohlíky potřeme vlahým mlékem, posypeme dle libosti (kmín, mák, pekařská hrubá sůl .. ) a dáme do trouby. ty ihned stáhneme na 200 stupňů a pečeme asi 15 minut.
asi 5 minut před koncem dopékáme s pootevřenými dvířky(rohlíky budou krásně křupavé).
Hotové rohlíky poznáme podle zlatavé barvy jejich povrchu.
 Dobrou chuť
 Krásný snad i u vás slunný den :) Vaše Martina

4 komentáře:

  1. Martinko vypadají super. A smekám, před ručním zaděláváním. Já nedám bez pekárny ani ránu. :-) Jinak domácí rohlíčky jsem dělala rodince v pátek také a hned se po nich zaprášilo. Manželovi jsem musela dát stranou aby alespoň ochutnal až přijede domů. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji Leni, fakt byli výtečné,nemysli taky nejsem machr přes kynutá těsta. Ale nejdůležitější je fakt aby se povedl kvásek a pak dlouho hníst to těsto, to jsem vždy zanedbávala, tentokrát jsem dala na radu pekaře, podle kterého jsem rohlíky dělala a těsto jsem poctivě hnětla 15 minut. Bylo to "dlouhé", ale vydržela jsem a úspěch byl veliký. S manželem jsme dokonce usoudili, že přestaneme kupovat pečivo a budeme si péct své. tak příště navýšíme množství na 2 kg mouky :) protože jsem je měla v plánu večer koštnout a nechat na snídani.. :) na tu už ale nezbylo :)
    Měj se moooc hezky pa Martina

    OdpovědětVymazat
  3. Marti u nás bych opravdu musela dělat ze dvou kil mouky:-))))
    Ale píšu si a zkusím zatím jen z kila:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak dej pak vědět:), je to recept podle pekaře a mi z nich byli teda nadšený. Zítra jdu dělat z těch dvou kil :).
      Krásný večer :) Martina

      Vymazat

Velmi srdečně děkuji za Váš čas který jste strávily prohlížením mého příspěvku a za vaše milé komentáře. Je mi ctí číst vaše řádky a budu se těšit na vaší návštěvu třeba u dalšího příspěvku.
♥♥♥
S láskou Vaše Martina