středa 25. září 2013

Dort šup šup

Jak jsem slíbila v příspěvku z Nelinčiných narozenin přicházím s receptem na rychlý dort pro méně zkušené cukrářky, které si třeba netroufají na marcipánem potažený dort, či pro ty co chtějí třeba upéct lepší buchtičku ke kávičce
Piškot:
3 vejce o pokojové teplotě(celé i se skořápkou zvážíme(budou vážit dle velikosti přibližně 200 g)
kolik váží celá vejce, tolik dáme polohrubé mouky a stejné množství cukru!!!!! Vše zvážené si dávejte zvlášť do misek.!!!
dále budeme potřebovat 5 dkg klasického másla (trochu změklého), přibližně 1/2 hrnku vlažného mléka, jeden prášek do pečiva a dle vaší chuti vanilkový cukr, ten není nutný.
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků ušleháme velmi tuhý sníh a dáme stranou,nyní ušleháme žloutky, s máslem a cukrem  to vyšleháme ve větší misce, dále přidáme po troškách vlažné mléko a polohrubou mouku(pokud dáme první mouku bude nám hrozně prášit), nakonec šlehání přidáme kypř. prášek do pečiva a van. cukr. Vyšleháme řídké hladké těsto. Do něj nakonec pomocí stěrky či vařečky vmícháme lehkými pohyby sníh. Takto připravené  vložíme do vymazané a moukou vysypané dortové formy(případně pekáčku) a dáme péct do středně vyhřáté trouby.
Toto těsto je náš rodinný dlouholetý recept, který Vám z celého srdce vřele doporučuji pro velkou část vašeho pečení  z tohoto těsta lze totiž udělat, piškotovou roládku, velikonočního beránka bábovku, bublaninu, jakýkoliv základ pro moučník či korpus na dort. Při správném postupu a dodržení pokojové teploty všech surovin se Vám nemůže stát, že by se nepodařil.
Tak a teď ten šup šup krém.
Když jsem o něm slyšela poprvé, měla jsem z toho obavy, recept donesla mámina kamarádka (samozřejmě u s ukázkou hotového výrobku který byl vynikající).
Krém:
 Vezmeme zavíratelnou misku
 Do ní vlijeme jednu 30% smetanu ke šlehání- myslím že má přesně 33 %,
přisypeme 1 ztužovač šlehačky(Dr. Oetker)!!!,
dále 1 plechovku kompotu 125ml- ale může být jakákoliv  a i větší.
A jeden puding bez vaření také od DR Oetkera - To je velmi podstatné a mohu vám potvrdit z vlastní zkušenosti, že jiný- levnější tip se nevyplácí! Takže pouze dr. Otker jinak budete mít vztek a přesný název je : Créme Olé vanilka  puding bez vaření.
 tak a máme všechny ingredience hotové, notná většina z vás by nyní očekávala, že napíšu a nyní vemte šlehač a vyšlehejte. Tak TADY POZOR, ŽÁDNÝ ŠLEHAČ!!!! MISKU PERFEKTNĚ UZAVŘETE VÍČKEM, VEZMĚTE DO RUKOU A NĚKOLIKRÁT PROTŘEPEJTE!!!
  po otevření budete překvapení, jak snadné je udělat krém :)
Hotový krém natřeme stěrkou na vychladlý korpus, lze polít želatinou, či polevou, nebo dozdobit čerstvým ovocem, dle vaší libosti. Já zvolila na náš dort polevu v prášku  opět dr. Oetker. Která neztuhne na čokoládu, ale je stále taková tekutá jako toping. Ozdobila vidličkou a bylo hotovo.
Ještě jedna dobrá rada na konec. Jelikož já dělala jako dort a mám větší průměr dortové formy (prům.28 cm.
doporučuji krém udělat z dvojité dávky. to zatím nemám ozkoušeno, ale jistě vím že na takový průměr formy byl jeden krém málo. Asi bych viděla krém ze 2 šlehaček, 2 kompotů1 pudingu a 1 ztužovače. A v případě, že by nebylo dost tuhé, bych přidala další puding.

       Přeji vám dobrou chuť , úspěšné pečení a radost z výsledku. Martina

4 komentáře:

Velmi srdečně děkuji za Váš čas který jste strávily prohlížením mého příspěvku a za vaše milé komentáře. Je mi ctí číst vaše řádky a budu se těšit na vaší návštěvu třeba u dalšího příspěvku.
♥♥♥
S láskou Vaše Martina