sobota 27. června 2015

Jak jsem pekla dort aneb těžká parodie na cukrářku :)

Ahoj blogerky a návštěvnice ,
Blížili se Lucinčiny narozeniny a odhodlání ve mě rostlo a rostlo. Upeču ho, vždyť to nic není.. A tak jsem se do toho pustila.
 Recept : rodinný recept na korpus,který se zaručeně vždy povede,nikdy nepraskne, nikdy se nesrazí, vždy krásně vyběhne. Miluji ho, dělám z něj bábovky, bublaninu, různé buchty, i velikonočního beránka, prostě tohle je základ a ostatní pak dle chuti a nápadu.

Zvážíme si 5 vajec i se skořápkou a v mém případě to je 400 g celých vajec. (kolik váží vejce tolik odměříme mouky a cukru.)




Vejce rozdělíme, z bílků ušleháme tuhý sníh.

Do mísy se žloutky přidáme tolik cukru krupice, kolik vážili vejce, tzn. 400 g ( ovšem toto není úplně
podmínkou, kdo nemusí extra sladké dá méně. )
Ke žloutkům a cukru přidáme 100g másla, či hery a vyšleháme


 ohřejeme hrnek mléka cca 250 ml mléka. Mléko musí být teplé né horké.
Navážíme 400g polohrubé mouky
Přidáme kypřící prášek
Zalijeme trochou mléka a šleháme, přidáváme postupně mléko a mouku,
až se všechny ingredience spojí v hladký  řidší "krém"

Nakonec přidáme tuhý sníh
Sněhu se nikdy nedotýkáme kovovými předměty, to znamená že zbytek zvládneme v ruce, není to nic těžkého, já nejraději používám gumovou stěrku.
Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy a dáme péct do předehřáté trouby a upečeme.

a upečeme korpus který se zaručeně vždy povede a nikdy nepraskne( nepraskne nikdy až na okamžik kdy si prostě potřebujete dát více záležet) :)
 A stejným způsobem uděláme i tmavý korpus. kakao přidávám od oka :) a upečeme

 Vše vychladíme prořízneme. Asi tak šikovně jako já
Promažeme krémem, krém jsem použila podle nějakého receptu z Mimibazaru a zapomněla jsem si ho uložit.
Ale je to klasický puding/máslo :)
 no nějaká ta hrudka tam samozřejmě byla. Ale největší katastrofa byl marcipán aneb dr. Otkere pěkně jste mě vytočil, Jak malý je ten váš dortíček, na který vám stačí balíček marcipánu? Jakožto nezkušená dortařka jsem si říkala že budu ráda když nezkazím korpus a krém :D a ještě se patlat s domácí potahovku ,  pro tentokrát marcipán koupím a až příště udělám vlastní i ten.. A to vám tu přísahám,  jelikož jsem ty marcipánky koupila 2, a tj. 300 g, a já sem prostě chtěla s tímhle množstvím ten dort potáhnout. To fákt nešlo. a tak jsem zapojila fantazii a snažila se ten potrhanej"sajrajt" :) zamaskovat, aspoň po bocích a tam kde to bylo nejhorší.. No neříkám, že je suprovej, neříkám, že je úplně čím se chlubit, ale vytvořila jsem dort! Chutný dort! A byli veselé narozeniny, A byla veliká radost :)





Děkuji kdož jste dorolovali až jsem

                                     Martina

5 komentářů:

  1. Martinka :)) hlavne je, že chutil.. A inak je super, nič mu nechýba.. Ja by som sa mu určite tešila :)

    OdpovědětVymazat
  2. Martinko, vidím, že ses pěkně "vyzuřila" , ale oslavenkyně na něm nenašla jistě jedinou chybičku a musela být nadšená! Je moc hezký!
    Marcipán si kupuji v Německu a poprvé jsem taky hodně bojovala...
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji vám všem holky , mám z něj obr radost, jsem spokojená napoprvé to není nejhorší. V září mě čeká další. Na ten už se lépe připravím, a jsem si jistá že ten už bude suprovej a bez chybičky. ale fákt byl dobrej. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Martinko paráda. A jak jsem Ti už psala, s tímhle množstvím potahovky bych dort nepotáhla ani já a to už jsem jich pár upekla. Já tedy používám taky kupovanou potahovku Smartflex. S domácí jsem začínala, ale po prvních třech dortech jsem přešla na kupovanou. :-)
    A přesně jak píše Helenka. Pro dceru to byl ten nejkrásnější dortík, protože byl z lásky o maminky. :-) Měj se krásně Lenka

    OdpovědětVymazat

Velmi srdečně děkuji za Váš čas který jste strávily prohlížením mého příspěvku a za vaše milé komentáře. Je mi ctí číst vaše řádky a budu se těšit na vaší návštěvu třeba u dalšího příspěvku.
♥♥♥
S láskou Vaše Martina